Coordonator : prof. dr. ANDREESCU ALISS

 

Traditia competitiilor nationale si europene in cadrul   parteneriatului CNMB Constanta cu Junior Achievement Romania

In CNMB CONSTANTA , in perioada 2013-2014 , 2014-2015, 2015-2016 in colaborare cu JUNIOR ACHIEVEMENT ROMANIA  s-au derulat activitati de   aplicare de  auxiliare curriculare avizate de conducerea CNMB Constanta - aprobate  de minister si competitii  nationale si internationale precum:Creativity & Innovation Challenge, o competiţie-eveniment care contribuie la dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul tinerilor şi creşterea spiritului inovator, prin încurajarea gândirii orientate spre business şi soluţii concrete, precum și dezvoltarea abilităţilor relevante pentru viață și carieră (comunicare, muncă în echipă,creativitate).si Sci-Tech Challenge, program de orientare catre dezvoltarea unei cariere in domeniul stiintelor exacte (educatie STEM) si catre oportunitati de inovatie si antreprenoriat in domeniul stiintei si tehnologiei .

CNMB a fost  partener in organizarea unor vizite la clasa, in perioada 2013-2016, sustinuta de directorul Executiv al Exxon Mobil Romania precum si de consilieri voluntari.

1.Creativity & Innovation Challenge

În lunile octombrie și noiembrie 2013, Junior Achievement și Raiffeisen Bank au derulat 4 ediții locale ale competiției Creativity&Innovation Challenge în București, Brașov, Constanța,Iași.

•Tema de lucru propusă: “Concepeți o aplicație pentru tehnologia mobilă prin care voi și familia voastră să vă administrați mai bine bugetul.”

•În urma celor 4 competiții, 12 echipe s-au calificat la finala națională care a avut loc  loc online, în 23 mai 2014.

Din judetul Constanta, de la CNMB au participat 3 echipe la faza judeteana ,din care s-a calificat pentru faza regionala o echipa formata din 5 elevi.Echipa calificata a participat la 3 webinarii dedicate dezvoltării soluțiilor, iar prezentarea soluțiilor echipelor a avut  loc online, prin platforma Blackboard Collaborate si  a obtinut locul III la Finala Nationala Online.

 Aceeasi Echipa CNMB,  formata din elevii Sisman Stefan Andrei, Alexandru Marius  , Suciu Tudor ,Chirazi Vladut clasa a X- a B si Lepadatu Tiberiu clasa a-X- a C au participat in perioada 27-29 iunie 2014, la Bucuresti, impreuna cu  coordonatorul echipei, profesor doctor Aliss Andreescu,  la ultima etapa a competitiei Creativity & Innovation Challenge, un workshop despre realizarea unei aplicatii mobile in parteneriat cu TechHub.

In cadrul workshop-ului, elevii au avut ocazia sa-si   dezvolte cunostintele si abilitatile de management de proiect si antreprenoriat, precum si cele de programare .

Elevii au invatat lucruri utile, s-au perfectionat si s-au inscris in aceasta competitie intr-un program care s-a numit   pe drept cuvant ,,48 h Marathon, Building Mobile Apps”.Eforturile elevilor au fost mari si au fost recompensate cu trofeul,,Best Promotional Campaign”

2.Sci-Tech Challenge

Lansat în anul 2010, proiectul Sci-Tech Challenge invită tinerii cu vârste între 15 și 18 ani să abordeze provocările sociale și energetice prin metode științifice și tehnologice inovatoare. Programul anual a implicat până în prezent peste 1.500 de voluntari Exxon Mobil și peste 45.000 de elevi din Europa.

In 2013, 5 elevi de la liceele constantene au participat la finala europeana de la Milano, din care elevul Horia Nicolae reprezenta CNMB Constanta,unde au dezvoltat, impreuna cu elevi in alte 8 tari, idei de afaceri pentru scoala viitorului.

In anul scolar 2013-2014 au participat  la faza judeteana ,10 elevi clasa  a- XII-a B , prof. Diriginte Bianca Matei , din care s-au calificat, dupa mai multe etape, pentru finala europeana de la Londra,  2 elevi Iulia Panait si Tudoran Nicolae, obtinand premiul al II-lea si respectiv premiul al III-lea.

In anul scolar 2014-2015 s-au inscris 10 elevi din CNMB Constanta si s-au calificat  pentru finala europeana, elevii Razvan Cojocaru  cls. XI C si Andra Mantighian cls. XII B  si au ocupat premiul  I si respectiv premiul al – II-lea  , la finala nationala.

Între 21 și 23 aprilie 2015, peste 50 de elevi din nouă țări europene au participat la a șasea ediție anuală a Sci-Tech Challenge, eveniment desfășurat anul acesta la București. Participanții s-au calificat câștigând finala națională Sci-Tech Challenge în țările lor. Echipele de elevi au avut la dispoziție 24 de ore pentru a dezvolta o soluție inovatoare pentru organizarea concursului Eurovision 2015 cu o amprentă de carbon cât mai mică posibil. Depășind barierele de limbă și culturale, liceenii au aplicat cunoștințele STEM, creativitatea și abilitățile lor antreprenoriale pentru a răspunde provocării.

Soluția tinerilor a fost să reducă numărul de persoane ce vor urmări concursul Eurovision de acasă, din fața televizorului și să-i determine să producă energie.

COLEGIUL NATIONAL ,,MIRCEA CEL BATRAN” a fost reprezentat de eleva ANDRA MANTIGHIAN  din clasa aXII-a B, care a obtinut premiul al II-lea la FINALA EUROPEANA   Sci-Tech Challenge  2015 .

In data de 14 și 15 decembrie 2015, s-a desfãșurat Competiţia “Tinerii de azi antreprenorii de mâine”, ediţia IV-a, ȋnscrisã ȋn Calendarul Activitãţilor Educative Naţionale 2015, domeniul tehnic, poziţia 4, organizatã de Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, înparteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Neamț, Junior Achievement România și Inspectoratul Școlar al Județului Neamț.  Echipa CNMB  a fost formata din elevii clasei a XI-G care au obtinut Locul III: Echipa Maximum – Colegiul Naţional Mircea cel Bãtran Constanta prof. Andreescu Aliss

In anul 2015-2016, CNMB Constanta a participat la competitia SCI-TECH CHALLENGE cu 7 elevi si 100 de voluntari.

 O echipă de elevi creativi din Constanța va pleca la Bruxelles după ce au câștigat unul dintre celetrei locuri la Marea Finală Europeană a competiței Sci Tech Challenge 2016 organizată de ExxonMobil și Junior Achievement (JA) Europe. Echipa a fost recent desemnată câștigătoarea competiției naționale Sci-Tech Challenge la care au participat peste 100 de elevi de la 14 licee din Constanța. Pentru Marea Finală Europeană, elevii constănțeni au concurat pe 15 martie, cu elevi din celelalte nouă țări participante în competiție (Belgia, Italia, Franța, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, UK și Kazahstan).

 Echipa de liceeni constănțeni ce a reprezentat România la finala Europeană a fost formată din: Tiberiu Florescu – Liceul Teoretic Ovidius, Radu Ștefan Cristea – Liceul Teoretic Ovidius, Alexandra Chiparcă – Liceul Teoretic Decebal, Ioan Daniel Crăciun – Colegiul Național Mircea cel Bătrân și Vlad Botezatu – Liceul Teoretic Traian.

Juriul, compus din Mathias Dobbels de la Ministerul Mobilității din Bruxelles, Pablo Garcia de la s3innovation, Nikolaas Baeckelmans de la ExxonMobil, Jarle Tommerbakke din partea EE-HUB și Malcolm McDowell, reprezentant al Comisiei Europene, a selectat cele mai bune 3 echipe care vor concura pentru Marea Finală Europeană. Elevii din Belgia, Marea Britanie și România au fost aleși pe baza ideilor inovative, a aptitudinilor excelente și a spiritului de echipă. Oferind alternative de transport, cele trei soluții finaliste s-au remarcat pentru mix-ul optim de fezabilitate, eficiență a costurilor și implementare rapidă. Acestea au oferit o combinație integrată de tehnologie și au reușit să reducă numărul mașinilor din oraș.

În 25 Mai a.c., Marea Finală Europeană găzduită de Adina-Ioana Vălean, MPE la Parlementul European din Bruxelles, va indica echipa câștigătoare în prezența celor mai bune 3 echipe, a reprezentanților de business și a juratilor.

În contextul în care Comisia Europeană subliniază necesitatea creșterii competențelor în discipline STEM, Sci-Tech Challenge încurajează tinerii europeni să-și construiască un viitor în aceste domenii.

 Implicând în proiect angajați experimentați cu rol de modele de carieră, ExxonMobil sprijină în mod activ tinerii să înțeleagă importanța vitală a competențelor STEM pentru profesii captivante, care vor ajuta omenirea să răspundă provocărilor energetice ale viitorului.

”Prin Sci-Tech Challenge ne propunem să inspirăm tinerii să se îndrepte către cariere în domeniile STEM. Noi credem că soluția pentru provocările energetice mondiale se află în tehnologie și inovare. Abilitățile STEM, inovarea și creativitatea sunt componente importante ale proiectului Sci-Tech și sunt abilități pe care studenții le folosesc să rezolve provocarea competiției”, a spus Susanne Huefner, coordonator regional de comunicare al ExxonMobil..

Elevul Daniel Ioan Craciun, participant in programele educationale ale asociatiei Junior Achievement Romania, sub coordonarea doamnei profesoare Aliss Andreescu, a fost in echipa care a reprezentat Romania  la finala Europeana Sci-Tech Challenge, echipa ce s-a calificat in primele 3 din Europa si va participa laMarea Finala Europeana a competiței Sci Tech Challenge 2016la Brusseles in fata Parlamentului European.

 

 București, 16 Martie 2016 - O echipă de elevi creativi din Constanța vor pleca la Bruxelles după ce au câștigat unul dintre cele trei locuri la Marea Finală Europeană a competiței Sci Tech Challenge 2016 organizată de ExxonMobil și Junior Achievement (JA)  Europe.

jar

                                                                                        

 Echipa a fost recent desemnată câștigătoarea competiției naționale Sci-Tech Challenge la care au participat peste 100 de elevi de la 14 licee din Constanța. Pentru Marea Finală Europeană, elevii constănțeni au concurat pe data de  15 martie, cu elevi din celelalte nouă țări participante în competiție (Belgia, Italia, Franța, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, UK și Kazahstan).

 

Mentionez ca,  aceste competitii au avut sustinerea conducerii CNMB Constanta, la care  au participat si un numar de 200 elevi voluntari din CNMB Constanta.